N | F | E

Tuintips augustus/september

Augustus is de maand bij uitstek om vooral te genieten van de tuin. De zomerbloeiers zijn op hun mooist en de moestuin levert heel wat lekkers op !

Zorg er wel voor dat op zeer warme dagen de terrasplanten in pot voldoende water krijgen (bijvoorbeeld ’s morgens en ’s avonds).
Vanaf half augustus kan u reeds starten met het planten van de narcissen.  Gebruik daarvoor de bloembollenplanter met lange steel (zie tuintips juni- juli) .
Augustus en september zijn ook de beste maanden om nieuw gazon te zaaien. Voor het zaaien gaan we voldoende mest en organische stoffen in de bodem inwerken.  Met een gazonhark kan je de grond heel mooi vlak leggen. Deze bestaan in 60, 80 en 100 cm. Daarna de grond goed aanharden met een tuinrol en het gazonzaad met een inzaaihark inharken .  

De rozen bloeien nog even door. Knip met een dunschaartje de uitgebloeide bloemen er uit zodat de rozen rustig kunnen uitbloeien tot eind september
Ook de zijscheuten van de druiven en de bladeren rond de trossen kun je hiermee wegknippen.

September is de ideale maand gazon te luchten met een riek en het dode viltlaagje van het bestaande gazon te verwijderen met een gazonhark of bladrijf met metalen tanden.  Ook de tijd om een laatste keer te bemesten en kale plekken bij te zaaien.

Struiken en hagen met houtige steel kunnen nu ook worden gesnoeid. Als u tijdens deze periode snoeit heeft u achteraf minder last van snel groeiende takken. Ook leibomen mogen wat worden bijgewerkt zodat ze mooi terug in vorm staan.

Veel tuinplezier en een prettige vakantie!
Jurgen

webdesign JMA