N | F | E

Tuintips februari-maart

 

De winter loopt op zijn laatste benen . Tijd om de tuin stilletjes aan klaar te maken voor de lente ! Met het juiste gereedschap levert u meteen ook het mooiste werk .
Indien het niet vriest, kunnen de appel – en perenbomen worden gesnoeid . Controleer vooraf de snede van uw snoeischaar en takkenschaar . Indien nodig, wet u met een wetsteen even het mes . Indien het mes te veel afgesleten is, vervangt u deze . Een bot mes kost u heel wat extra kracht tijdens het snoeien en verhoogt ook de kans op ziekten en schimmels bij u planten of bomen.


In deze periode mag ook het dood hout bij hagen en andere bomen weggesnoeid worden . Voor dood hout of hard hout gebruikt u best met een snoeischaar of takkenschaar met aambeeld . Andere planten zoals blauwe regen , winterheide , winterjasmijn en clematis mogen nu ook worden ingekort. Verdroogde delen bij siergrassen en vaste planten mag je nu ook knippen.
Na het snoeien, kan u uw gereedschap reinigen met een ontsmettend sopje , zoals bvb Dettol . , zo voorkomt u verspreiding van eventuele ziekten . Gereedschap goed drogen , inoliën en veilig wegbergen.Met de schoffel verwijder je het onkruid tussen de planten . Na de winter zal er vast veel werk zijn , maar het is ook oppassen om reeds uitschietende planten niet te beschadigen . De Pypere komt dit seizoen met heel wat nieuwe en interessante schoffels op de markt , waarmee u snel en gemakkelijk onkruid verwijdert . U vindt deze terug in ons nieuw assortiment van De Pypere Exclusive . Nadat u alle onkruid verwijderd heeft , kunt u een nieuwe schors - of mulchlaag aanbrengen .
 Als we vriestemperaturen meer hebben nemen we ook al even ons gazonnetje onder handen . Verwijder alle bladeren met een bladrijf . Met een spitvork gaan we gaten prikken om het overtollig water sneller af te voeren en te luchten .Indien u iedere winter last heeft van te veel water in uw gazon kan u verticale drainage overwegen . Met een grondboor van diameter 8 of 9 cm boort u door de kleilaag heen . Indien u méér dan 1 m diep moet , kan u een verlengbare grondboor aanschaffen . Daarna schuift u een drainagebuis in het gat en vult deze op met kleine steentjes .
Indien er veel mos aanwezig is , kunnen we reeds verticuteren ( indien het niet te nat is ).
Met een gazon-afboorder maken we grasborder mooi recht . Kent u reeds onze gazon-afboorder met wiel , een echte aanrader voor mensen met een groot gazon en veel borders.
Neem nu ook even de tijd om uw grasmaaier en gereedschap na te kijken .Want denk er aan, goed gereedschap is het halve werk!

 

 

webdesign JMA